Zdravotný matrac nielen pre dlhodobo ležiacich pacientov

Nie vždy sa deje všetko podľa našich snov a predstáv. Občas nám osud prinesie prekvapenie v podobe zdravotných ťažkostí a pohybových obmedzení, obzvlášť komplikované je dlhodobé pripútanie na lôžko, pri ktorom hrozí vznik preležanín, tzv. dekubitov. Sú veľmi nebezpečné, preto je vhodné sa proti ich vzniku maximálne brániť. Účinnú pomoc poskytujú zdravotné matrace.

Prečo sú dekubity nebezpečné?

Preležaniny (lekársky dekubitus) vznikajú predovšetkým u pacientov, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko - po úraze, vážnej chorobe alebo v starobe. Pôsobením tlaku vznikajú v miestach s malou vrstvou tuku či svalu najprv nenápadné, neskôr veľmi hlboké rany (lakte, kríže, kostrč, bedrové kĺby, päty). Objavujú sa veľmi rýchlo a ich liečba je časovo aj finančne veľmi zdĺhavá.

Preležaniny sťažujú liečbu primárnych ochorení, pretože predstavujú dokorán otvorenú bránu pre baktérie a infekcie. Vďaka nim telo stráca bielkoviny, teda aj obranyschopnosť. Ak sa ich liečba nepodchytí včas, môžu viesť až k otrave krvi, zápalu kostí a následne úmrtiu. Preto odborníci odporúčajú využiť všetky možné prostriedky na zabránenie vzniku dekubitov. Jednou z nich je používanie zdravotného matraca a špeciálnych doplnkov (Bederník, Podkoleník).

Pre dlhodobo ležiacich pacientov odporúčame matrac Hellen - 5 zónový luxusný antidekubitný matrac z kvalitných studených pien.

Zdravotné matrace nie sú hocijaké matrace

Zdravotný matrac svojim navrhnutím, zložením materiálu a špeciálnou konštrukciou významne pomáha predchádzať vzniku dekubitov. Väčšinou sa vyrába zo studenej peny, ktorá sa dokáže prispôsobiť krivkám tela, čím minimalizuje tlak vyvíjaný na ohrozené miesto. Navyše je veľmi vzdušný, pod zaťaženým miestom prúdi vzduch a nedochádza k mokvaniu rany. Aby mohli byť matrace označené skutočne za "zdravotné", musia spĺňať určité normy a požiadavky.

Zdravotné matrace ako prevencia

Vhodné sú aj do domáceho prostredia, kde môžu pôsobiť predovšetkým ako prevencia vzniku dekubitov. Používať ich môže ktokoľvek z nás, aj keď mu pohyb žiadny problém nerobí. Sú anatomicky tvarované, väčšinou ponúkajú možnosť voľby tuhosti strán, väčšiu výšku.

Poskytujú vynikajúce ortopedické vlastnosti, vysoký komfort spánku a kvalitný odpočinok. Tieto vlastnosti bývajú umocnené kvalitným lamelovým roštom. Veľmi pohodlné a praktické pre aktívny odpočinok v sede sú rošty polohovateľné, ktoré podoprú chrbticu presne tam, kde majú.